Muśnięte słońcem czyli sałatka z kozim serem, boczkiem, awokado i rukolą

Bohaterką odcinka jest pachnąca jeszcze latem, szalenie lekka , zdrowa i pożywna sałatka. Jej główną subtelną, ale wyrazistą nutę stanowi kozi ser, oraz aromatyczny boczek. Nutę egzotyki wprowadza natomiast  awokado,a  rukola i orzechy włoskie wzbogacają smak. Całości dopełnia sos, na bazie oliwy z oliwek, majonezu, śmietany i  soku z cytryny. Składniki 8 plastrów koziego sera

Chlebek bananowy

Dziś przedstawiam Wam … doskonały przepis na chleb bananowy! 🙂 SKŁADNIKI: 3 średnie dojrzałe banany ¼ szklanki oleju roślinnego ¼ szklanki mleka migdałowego ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki 3 łyżki orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli plasterki bananów, do ułożenia   PRZYGOTOWANIE:

Napój z cytrusów i imbiru.

Ten napój z cytrusów i imbiru, doskonale usuwa toksyny z organizmu. Pij codziennie na pół godziny przed śniadaniem. 1 duży grejpfrut 2 pomarańcze 1/4 limonki 1/2 calowy kawałek korzenia imbiru Usunąć skórki z owoców cytrusowych, pociąć je i wycisnąć  sok! Zblendować ze świeżym imbirem. Udekorować plasterkami pomarańczy lub limonki i dodaj kostki lodu. Pić rano

Mus czekoladowy z awokado i bananem

Macie ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku banana i czekolady 🙂 Obejrzyjcie wideo. Składniki: 1 dojrzały banan 1 awokado 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cukru ( lub w/g uznania) Przygotowanie: Awokado  i banana obrać, pokroić. Wrzucić do Thermomixu lub innego urządzenia miksującego. Dodać kakao i cukier. Miksować 10 sek/ obr 7,5. W razie potrzeby

Zupa krem z pomidorów

Wszyscy wiemy, że pomidory najlepiej smakują latem 🙂 Dla mnie wszystko co z pomidorów jest rewelacyjne o tej porze roku 🙂 Jest to wersja zupy do gotowania w Thermomixie ale równie dobrze damy sobie radę tradycyjnie, trzeba tylko później utrzeć za pomocą blendera.   Składniki: 100 g śmietany 18%, ale nawet słodkiej 36% 500 g

Sernik na zimno z owocami leśnymi

Sernik na zimno robi się jak wiecie bardzo szybko, trzeba tylko cierpliwie odczekać by „udoskonalił się” 2-3 godzinki w lodówce 🙂 Składniki: herbatniki 250 gram masło 150 gram galaretka owoce leśne galaretka truskawkowa serek mascarpone250 ml serek homogenizowany250 ml śmietana kremówka200 ml żelatyna 3 łyżeczki aromat waniliowy2 krople owoce (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki) Przygotowanie: Mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, ubić z zimną śmietaną 30

Wegetariański pasztet z orzechów i selera naciowego

Składniki:   ½ szklanki migdałów (blanszowane) ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki selera (drobno posiekane) 1 ¾ filiżanki gotowanego brązowego ryżu 1 ½ filiżanki tartego sera żółtego 1 łyżeczka szałwi ½ łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ szklanki pokruszonego tofu   Przygotowanie:   W