Domowy chleb z „lnem” i orkiszem

Dziś podamy Wam przepis na zakwas z mąki żytniej oraz przepis na chleb powstały na tymże zakwasie. Kiedy już zrobicie swój pierwszy zakwas, to swój własny chleb będziecie mogli piec nawet codziennie. Gotowi?

Żeby zrobić dobry zakwas potrzebna jest mąka żytnia typu 2000. Musi być ciemna, gruba i jak najmniej przetworzona.  Oczywiście możecie kupić jakąś mąkę bio, w sklepie ze zdrową żywnością. W każdym razie musi to być mąka typu 2000. Aby zrobić zakwas na solidny bochenek chleba należy przygotować:

  • szklany słoiczek (miseczkę)
  • sześć łyżek mąki żytniej typu 2000
  • ok. 7-8 łyżek lekko ciepłej wody

Mąkę i wodę mieszamy w miseczce/słoiczek. Po wymieszaniu wychodzi nam taka żytnia masa (ważne, żeby nie była  za gęsta, i żeby nie była za rzadka, musi mieć mniej więcej gęstość drożdżowego ciasta :P). Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24h. Po upłynięciu tego czasu usuwamy z miseczki połowę masy (wyrzucamy), a do pozostałej części dokładamy znów 6 łyżek mąki żytniej i 7-8 łyżek wody. I robimy tak codziennie, przez sześć dni. Przez te sześć dni zakwas będzie się robił coraz bardziej pulchny, będzie miał fakturę ” z dziurkami” jak gąbka albo pumeks 😉

U mnie wygląda to tak 🙂 Swój pierwszy zakwas zrobiłam sobie w szklanym słoiczku 🙂

Kiedy po sześciu dniach mamy już gotowy zakwas przekładamy całość do dużej, szklanej miski. Do zakwasu dodajemy 300 g mąki żytniej typu 2000, oraz ok 300 ml wody ( można dodać więcej jeżeli zauważycie, że masa wyszła bardzo gęsta). Po dokładnym wymieszaniu z tej dużej miski odkładamy osiem łyżek do słoiczka, albo mniejszej miseczki. Dużą miskę i małą miseczkę przykrywamy ściereczkami. Odstawiamy na 7-8 h. Po upływie tego czasu małą miseczkę wkładamy do lodówki ( to jest zakwas na kolejny chleb i może leżeć w lodówce dobry tydzień). Do masy, którą mamy w dużej misce dodajemy:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki jęczmiennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • dwie łyżki ziaren siemienia lnianego
  • ziarna słonecznika
  • 400 ml wody
  • i….właściwie wszystko co tylko chcecie dodać 😉 To może być suszona żurawina, suszone śliwki pokrojone na połówki, mak, pestki dyni, czarnuszka…..:) Ważne by wam smakowało. I żeby nie było tego za dużo. Najlepiej niech każdy z Was doda sobie tego, co lubi 😉
  • sól, nie zapomnijcie dodać soli ! 🙂 w tym wypadku jednej łyżki

Kiedy już wszystko to dokładnie wymieszacie możecie przełożyć całość do foremki posypać ziarnami dyni, słonecznika, maku ( do wyboru , do koloru) i odstawić na 3 h, aby chlebek jeszcze troszkę wyrósł. Ja piekę chleb w foremce o wymiarach 29 x 14 x 11 cm. Jest to specjalna foremka właśnie do robienia chleba.
Po upływie trzech godzin pieczemy chleb na środkowym poziomie piekarnika, w opcji termoobieg. Pieczemy go przez około 1h 10 minut w temp 190-195 stopni.

pozostaje Nam tylko życzyć Wam smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *