Pieguski z borówkami-pyszne babeczki Paleo

Czekacie na Świętego Mikołaja? My tak! Żeby jednak tradycji stało się za dość, wypada ugościć go mlekiem i ciasteczkami 🙂 My w tym roku pieczemy owocowo-migdałowe muffinki, specjalnie na tą okazję.  To będzie HIT tegorocznych Mikołajek 🙂 Sami zobaczcie i spróbujcie 🙂

Składniki:

  • duże jaja
  • szklanka  masła lub migdałowego niesłodzonego, mieszana
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka czystego syropu klonowego 
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki  mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki mąki tapiokowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • 3/4 szklanki świeżych borówek amerykańskich        

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 12 papierowych foremek do muffinek.
  2. W dużej misce utrzyj jajka, oraz masło na gładka masę. Następnie dodaj wanilię oraz syrop klonowy.
  3. Wymieszaj mąkę migdałową z mąką z tapioki, sodę i sól, potem dodaj to, do przygotowanej wcześniej masy z jajek, masła, syropu klonowego oraz wanilii. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Do ciasta dodaj borówki, przemieszaj delikatnie.
  5. Napełnij foremki ciastem.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *