„Five o’clock” – waniliowe ciasteczka z czekoladą

Wyjątkowo lekkie, kruche i puszyste ciasteczka będą zawsze cudownym dopełnieniem popołudniowej herbatki albo kawki 😉 Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, zachwycają delikatności

Składniki:

  • 2 szklanki maki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • połowa kostki masła ( temperatura pokojowa), zwykłe masło można pomieszać z masłem migdałowym  (1/4 kostki masła plus 1/4 kostki masła migdałowego)
  • 3 łyżki miodu
  • laska wanilii
  • 1 jajo
  • 1 szklanka płatków czekoladowych lub pokruszonej gorzkiej czekolady
  • sól gruboziarnista do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp 160 stopni. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym.
  2. Wszystkie składniki ( prócz soli gruboziarnistej i czekolady) dokładnie wymieszaj
  3. Do wymieszanej masy dodaj powoli cześć płatków czekoladowych i delikatnie wymieszaj.
  4. Uformuj ciasteczka , ułóż je na pergaminie posypując resztka czekolady i solą gruboziarnistą.
  5. Piecz przez około 13- 15 minut. Do wyzłocenia 🙂

 

Smacznego :)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *