Crème brûlée

Listopad nas rozpieszcza tkając aurę ze złotych promieni.  Świat ani troszkę nie poszarzał jeszcze, a i u nas słodko i złoto 😉  Crème brûlée 😉

Zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru ( wersja keto 2-3 łyżeczki ksylitolu)
  • 1 laska wanilii

oraz

  • 5 łyżek cukru do karmelizacji
  • jagody lub maliny do dekoracji + listki mięty

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku podgrzej śmietankę, z cukrem ( lub ksylitolem) i  ziarenkami i wanilii.
  2. Kiedy śmietanka zacznie się gotować zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  3. Żółtka ubijaj przez pół minuty ( nie na pianę), potem powoli dodawaj ciepłą śmietankę, ciągle miksując  masę na najniższych obrotach miksera, aż będzie gładka i błyszcząca.
  4.  Piekarnik rozgrzej do 100 C, napełnij foremki masą  wlewając ją przez sitko.
  5. Foremki ustaw na blaszce i piecz przez 50 minut.
  6. Wyjmij  deser z piekarnika, ostudź, a następnie włóż do lodówki ( najlepiej na cała noc).
  7. Po schłodzeniu posyp deser cukrem i opal specjalnym palnikiem do crème brûlée.   Roztopiony cukier utworzy charakterystyczną, złotawą skorupkę.
  8. Całość udekoruj owocami i listkami mięty.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *