„Sorriso di Jolanta” – pizza z wędzonym łososiem, włoski smak, który pokochasz

Sorriso znaczy uśmiech…. I uśmiech zagości na Waszych twarzach, kiedy już spróbujecie naszej przepysznej pizzy, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wyjątkowo dobrane składniki, i ciasto, które zawsze (!) się udaje. Taka właśnie jest pizza „Sorriso di Jolanta” 🙂

Składniki ( wierzch pizzy) :

  • 4 łyżki serka topionego
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli  pokrojonej w krążki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 awokado pokrojonego w paseczki
  • garść świeżej rukoli
  • pieprz cytrynowy
  • łyżka świeżego, posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek

 

 Składniki ( ciasto) :

  • 250g wody
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 450g mąki orkiszowej/ pszennej
  • 30g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wodę (temperatura pokojowa) mieszamy z cukrem i drożdżami.
  2. Dodajemy mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy.
  3. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia – do wyrośnięcia
  4. W małej miseczce łączymy serek topiony, śmietanę, ser parmezan koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto kropimy z wierzchu oliwa z oliwek, smarujemy masą powstałą z serka topionego ( patrz punkt 4).
  6. Ciasto dekorujemy krążkami cebuli i pieczemy w piekarniku  rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut.
  7. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, dekorujemy łososiem, awokado i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy przez 10 minut.
  8. Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą.

Smacznego 🙂

 

DSC_0861a.jpg

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *