Francuski mus czekoladowy

…ach jak szaro za oknami,

wieje tak, że strach wychodzić,

u nas w kuchni wciąż się dzieje

chcemy słotę Wam osłodzić 🙂

 

Kochani, mamy dla Was kolejną propozycję na szybki deser, o wyjątkowo niskiej zawartości węglowodanów.

Zaczynamy ! 😉

 Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 2  żółtka jaj
  • 90 g gorzkiej czekolady ( zawartość kakao minimum 80%)
  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1.  Rozkruszoną czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  2. Ubij śmietanę stopniowo dodając wanilię.
  3. Utrzyj żółtka z solą.
  4. Dodaj powoli żółtka do roztopionej czekolady. Wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Stopniowo i powoli dodawaj śmietanę do czekoladowej masy, ciągle mieszając.
  6. Mus przełóż do pucharków, wstaw na 2 h do lodówki.
  7. Przed podaniem udekoruj owocami.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *