Zapiekanka „Pani Jesień” – keto sposób na pożywny posiłek

Gwiazdą soboty jest przepyszna jesienna zapiekanka. Doskonale nadaje się ona zarówno na obiad, jak i na ciepłą  kolację. Jest to kolejna z propozycji naszych keto dań, które zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienie.

Składniki:

farsz:

  • 1/2 pokrojonej drobno cebuli
  • ząbek posiekanego drobniutko czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 60 dag mielonego mięsa wołowego, bądź jagnięciny
  • sól, pieprz
  • jedna łyżka suszonego oregano bądź bazylii
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody

ciasto:

  • ¾ szklanki mąki migdałowej
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka zmielonego łuski psyllium w proszku (łuski nasion babki płesznik w proszku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • jajko
  • 4 łyżki wody

1/2 szklanki sera białego

1/2 szklanki żółtego, startego sera

 

Przygotowanie:

  1. Smaż cebulę i czosnek na maśle lub oliwie z oliwek na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj mieloną wołowinę i dalej smaż. Dodaj oregano lub bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
  2. Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodaj koncentrat pomidorowy oraz wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie przygotuj ciasto.
  3. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą, wyrób i uformuj kulę.
  4. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ciastem dno i boki blaszki.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz samo ciasto przez około 10-15 minut w temperaturze 175 stopni.
  7. Wyjmij cisto z piekarnika, następnie wyłóż upieczoną „skorupkę” wcześniej przygotowanym farszem, posyp na wierzchu białym i żółtym serem.
  8. Całość piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Smacznego 🙂     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *