Pyszny chleb keto – fit pieczywo, które pokochasz!

Dieta ketogeniczna to dieta, w której do minimum eliminujemy spożycie węglowodanów. Odstawiamy tradycyjne chleby, makarony, kasze, ryż. Zjadamy mięso, warzywa.  Sekret tej diety, to paradoks: jesz tłuszcz, by spalić tłuszcz. Chodzi o to, by wejść w tzw. stan ketozy – energia którą organizm czerpie z glikogenu (powstałego w wyniku spożycia węglowodanów) zostaje zastąpiona przez energię uwalnianą z tkanki tłuszczowej.
Dla tych, którym po przejściu na dietę keto trudno jest znieść chociażby myśl, że mogliby żyć bez kanapek i tostów mamy rozwiązanie. Biegniemy na ratunek i podajemy dzisiaj super przepis na chlebek keto.

Składniki:

  • 130 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
  2. Białka jaj ubijaj przez dwie minuty, aż do uzyskania piany, następnie dodaj żółtka.
  3. Dodaj roztopione masło do jajek wciąż ubijając.
  4. Dodaj pozostałe składniki.
  5. Włóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 45 minut. Ostudź przed pokrojeniem.

Taki keto chlebek starcza na 16 kromeczek. Mleko w składzie można zastąpić 1/2 szklanki oleju. Jeśli z powodu uczulenia nie możesz użyć mąki migdałowej zastąp ją 1/2 szklanki mąki kokosowej. Takie proporcje dadzą dokładnie taki sam rodzaj chleba.

Smacznego ! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *