Muśnięte słońcem czyli sałatka z kozim serem, boczkiem, awokado i rukolą

Bohaterką odcinka jest pachnąca jeszcze latem, szalenie lekka , zdrowa i pożywna sałatka. Jej główną subtelną, ale wyrazistą nutę stanowi kozi ser, oraz aromatyczny boczek. Nutę egzotyki wprowadza natomiast  awokado,a  rukola i orzechy włoskie wzbogacają smak. Całości dopełnia sos, na bazie oliwy z oliwek, majonezu, śmietany i  soku z cytryny.

Składniki

  • 8 plastrów koziego sera
  • 8 plasterków chudego, wędzonego boczku
  • 2 awokado
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki sałaty rukoli

Sos

  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki gęstej śmietany

Sposób przyrządzania:
1. Rozgrzej piekarnik do (200 ° C) i umieść papier pergaminowy w naczyniu do pieczenia.

2. Pokrój kozi ser w 1 cm plastry i umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz aż będzie złoty.

3. Podsmaż boczek na patelni, aż będzie chrupiący.

4. Kawałki pokrojonego awokado ułóż na sałacie rukoli, dodaj smażony boczek oraz kozi ser. całość posyp orzechami.

5. Sok z połówki cytryny,majonez, oliwę z oliwek oraz śmietanę zblenduj  dokładnie dodając do smaku pieprzu i soli. Tak przyrządzonym sosem polej sałatkę.

W zależności od gustów i upodobań do sałatki można dodać swoje własne składniki. Doskonale będzie pasować tutaj świeży koperek, pietruszka, albo bukiet ziół.

Smacznego 😉 !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *