Sakiewki z warzywami na parze

Dziś coś z azjatyckich dań. Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem z warzyw.

Składniki:

  • warzywa – mieszanka chińska
  • groszek mrożony lub świeży
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 2 opakowania papieru ryżowego (ok.20 szt.)

Przygotowanie:

Warzywa poddusić na patelni, dodać 2 garście groszku, sos sojowy i miso. Wystudzić.

Przed nałożeniem farszu każdy arkusz papieru ryżowego zmoczyć wodą. Na środek nakładać łyżką farsz i związywać saszetki nitką – tu przyda się pomoc drugiej osoby 😉

Układamy gotowe sakiewki w Thermomixie na Varomie lub na sitku w dużym garnku z gotującą wodą i przykrywamy. Wystarczy 10-15 min. Delikatnie wyjmujemy i przewiązujemy szczypiorkiem. Można polać sosem sojowym.

Jeśli ktoś woli mięso, to polecam farsz podobny jak na pierogi.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *