Babeczki serowe

W wolnej chwili obejrzyjcie nasze nowe video. 🙂 Dziś takie malutkie, delikatne smakołyki :). Idealna kombinacja cytryny i imbiru – babeczki serowe.

 

Składniki na spód:

1 szklanka bułki pszennej (ja lekko prażę ją na patelni żeby nie była taka blada)

3 łyżki cukru brązowego

¼ łyżeczki soli

100 gr miękkiego masła

 

Składniki na masę serową:

2 opakowania serka śmietankowego

2 duże jajka

1 łyżki stołowa świeżego soku z cytryny

1 łyżka tartej skórki z cytryny

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

  1. 5 łyżek cukru z wanilią

cienkie paseczki imbiru kandyzowanego lub inne owoce kandyzowane.

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki na spód babeczek wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na części i wyłożyć spody babeczek cienko z wgłębieniem na masę serową.

 

Podpiec w piekarniku w temp. 150 st. C ok. 5 min.

 

W tym czasie serek wrzucić do dużej miski, ubić mikserem na puszystą masę, ciągle mieszając dodać 2 jajka, cukier z wanilią, imbir, skórkę z cytryny oraz sok.

Wypełnić masą podpieczone babeczki i piec w temp. 150 st.C ok 15-20 min, lub po prostu do momentu aż pięknie się zarumienią.

Wyjąć z foremek dopiero gdy bardzo dobrze ostygną. Udekorować pociętymi owocami kandyzowanymi.

Są pyszne, delikatne, aromatyczne a przede wszystkim szybko się je robi.

Polecam! Smacznego 🙂

serniczki2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *