Pieczone jajka w kapeluszach pieczarek

Polecam Wam pyszne, lekkie śniadanko. Danie to jest też świetną przystawką, która zachwyci Waszych gości 🙂

Składniki:
·  świeże jaja
· kapelusze pieczarek Portobello
· plasterków prosciutto
· czarny pieprz
· świeża pietruszka lub tymianek
· trochę oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw trzeba oczyścić kapelusze Portobello wilgotną ściereczką, usunąć łodygi.
Na blaszkę rozlać odrobinę oleju i  rozmieszczanie kapelusze na blasze.
Umieść jeden (pokrojony w paski) plasterek szynki wewnątrz kapelusza grzyba.
Każde jajko ostrożnie wlać na szynkę w kapeluszu. Lekko posolić. Trzeba uważać bo prosciutto jest słona.
Posypać pieprzem i świeżymi ziołami do wyboru
Ostrożnie umieścić blachę z grzybami w nagrzanym piekarniku 170 stopni C i piec przez 20-30 minut. Ilość czasu wymaganego zależy od grubości  grzybów są i tego jaki  lubisz jajka.
Mam nadzieję, że spodobają Ci się te pieczone jajka na śniadanie i nie tylko.

baked-eggs-in-portobello-mushroom-caps_2

baked-eggs-in-portobello-mushroom-caps_3

baked-eggs-in-portobello-mushroom-caps_4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *