DROŻDŻÓWKI Z NADZIENIEM CYNAMONOWYM

Lubicie drożdżówki? My tak 😃 Oryginalna wersja tych drożdżówek to drożdżówki z nadzieniem z płatków róż, z najnowszej książki „Sezon na Thermomix”. Robiliśmy chyba z pięć razy, ale fot nie wrzuciliśmy, bo nie były profesjonalne, ale jeszcze to uczynimy 😜 SMACZNEGO!

SKŁADNIKI
Ciasto
– 250 g mleka
– 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
– 50 g cukru 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
– 500 g mąki pszennej
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie
– 40 g masła, pokrojonego na kawałki
– 80 g cukru
– 2 laski cynamonu świeżo utartego lub 1 torebka
– 1 żółtko, do posmarowania rolady
– 1 łyżka śmietany, 18 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier,
podgrzać 2 min/37°C/obr. 1.
2. Dodać 50 g masła, mąkę i sól, wyrobić 2 min/Interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (45 x 30 cm). Umyć naczynie miksujące.
Nadzienie
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cynamon, wymieszać 25 s/obr. 4. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Rozwałkowane ciasto posmarować powstałym nadzieniem, ciasto zwinąć jak roladę, następnie przycisnąć drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu wymieszać żółtko z łyżką śmietany, posmarować wierzch rolady, pokroić ją na 3-4 cm plastry, następnie przełożyć na blachę.
6. Piec 15-20 min (180° C). Podawać po ostygnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *