Chlebek śródziemnomorski

SKŁADNIKI:
– 450 g mąki pszennej

– 2 łyżki rozmarynu suszonego, lub świeżego
– 1/2 łyżeczki soli
– 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia rąk i posmarowania chlebów
– 180 g wody letniej
– 40 g świeżych drożdży pokruszonych
– 50 g suszonych pomidorów w oleju odsączonych
– 200 g oliwek, czarnych, bez pestek odsączonych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozmaryn zmielić, np. w młynku do mielenia, dodać mąkę, wymieszać.
2. Pomidory i oliwki drobno pokroić.
3. Do mąki z rozmarynem dodać pozostałe składniki i na stolicy oprószonej mąką wyrobić ciasto.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Ciasto podzielić na pół, rękoma natłuszczonymi oliwą uformować dwa równej wielkości placki (ok. 20-25 cm) i ułożyć na blasze do pieczenia. Wierzch każdego placka naciąć ukośnie ostrym nożem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. (my wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg).
7. Chlebki posmarować olejem i piec ok. 25-30 min (180°C).
8. Podawać po ostudzeniu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NA THERMOMIX
1. Do naczynia miksującego wsypać rozmaryn i 200 g mąki, rozdrobnić 10 s/obr. 8.
2. Dodać 250 g mąki, sól, oliwę, wodę, drożdże, pomidory i oliwki, wyrobić 3.  3 min/interwał.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na pół, rękoma natłuszczonymi oliwą uformować dwa równej wielkości placki (ok. 20-25 cm) i ułożyć na blasze do pieczenia. Wierzch każdego placka naciąć ukośnie ostrym nożem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. (my wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg).
6. Chlebki posmarować olejem i piec ok. 25-30 min (180°C).
7. Podawać po ostudzeniu.

WARIANTY I WSKAZÓWKI
Można uformować jeden duży placek, należy wtedy rozgrzać piekarnik do temp. 200°C w trybie grzania góra-dół. Podawać z pastami, masłem lub dipami. Ciekawy pomysł na piknikowy dodatek do grillowanych potraw.

image

image

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *