Zupa krem z kalafiora z ziołowymi grzankami i sezamem

Zupa sycąca, o gładkiej konsystencji i efektowna na talerzu…. a do tego pyszna 🙂

SKŁADNIKI:

– 400 g kalafiora
– 1 cebula
– 1 mała marchewka
– ½ korzenia pietruszki
– 2 małe ziemniaki
– 30 g masła
– 1 łyżka bulionu warzywnego zrobionego w Thermomix lub 1 kostka rosołowa
– 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
– szczypta pieprzu i soli

– 40 g sera feta

– 700 g wody

2 kromki chleba „Graham”, masło, zioła prowansalskie, ziarna sezamu

 

PRZYGOTOWANIE W THERMOMIXIE

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić czas 3 sek/obr 5, dodać masło, dusić czas 3 min/100°C/obr 2

2. Kalafiora z łodygą i resztę warzyw pokroić na kawałki, rozdrobnić czas 3 sek/obr 5,
gotować czas 3 min/100°C/obr 2

3. Dodać wodę, kostkę rosołową, sól, pieprz, gotować czas
15 min/100°C/obr 2

4. Dodać ser feta, zmiksować na krem czas 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ziołowymi grzankami i sezamem.

PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE

  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć krótko na maśle lub oliwie
  2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki i ugotować w wodzie, pod koniec dodając różyczki kalafiora
  3. Dodać podsmażoną cebulkę oraz kostkę rosołową lub bulion domowy
  4. Wrzucić pokrojony ser feta
  5. Zdjąć z ognia, zmiksować całość blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
  6. 2 kromki chleba pokroić w kostkę, na patelni rozpuścić trochę masła i podsmażyć grzanki posypując je ziołami prowansalskimi
  7. Zupę podawać z grzankami i sezamem. Ozdobić listkiem bazylii.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *