Kluski na parze w sosie pieczarkowym

SKŁADNIKI

Kluski drożdżowe
– 100 g mleka
– 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
– ½ łyżeczki cukru 250 g Mąki, plus dodatkowa porcja do posypania blatu
– 1 jajko
– 2 szczypty soli

Sos pieczarkowy
– 150 g śmietany słodkiej 18%
– 40 g mąki pszennej
– 60 g cebuli, przekrojonej na pół
– 15 g oliwy z oliwek
– 250 g pieczarek przekrojone się na pół, duże pieczarki kroimy w ćwiartki
– 40 g masła, pokrojonego na kawałki
– 500 g wody
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu, wykonanego w TM lub jedna kostka bulionu grzybowego
– sól, do smaku
– pieprz, do smaku
– 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na Thermomix

Kluski drożdżowe
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier podgrzać
2 min 30 s/37°C obr. 1
2. Dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić 1 min/30 s/interwał
3. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnią, uformować z niego wałek, odrywać kawałki ciasta, formując okrągłe bułeczki22 6-8 szt. Górną i dolną część przystawki Varoma lekko natłuścić olejem, ułożyć w nich bułeczki zachowując odstęp. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 10 min. Umyć i osuszyć naczynia miksujące.

Sos pieczarkowy
1. Na pokrywał naczynia miksującego postawić kubek, odmierzyć do niego śmietanę i mąka, wymieszać widelcem, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebule, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
3. Dodać oliwę dusić 2 min/120°C obr. 1
4. Dodać pieczarki, rozdrobnić 3 – 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć Kopytko tej ściany naczynia miksującego.
5. Dusić 3 min p/120°C/wsteczne/obr. 1.
6. Dodać wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min/Varoma/wsteczne/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma.
7. Przez otwór w pokrywie dodać do sosu śmietanę wymieszaną z mąką i natką pietruszki nałożyć miarkę, gotować 2 min/100°C/wsteczne/obr. 2
10. Kluski podawać na ciepło polane sosem pieczarkowym.

PRZYGOTOWANIE  TRADYCYJNE:

Kluski drożdżowe
1. Mleko, drożdże i cukier podgrzewać w rondelku, na malutkim ogniu do czasu rozpuszczenia drożdży.
2. Mąkę, jajka i sól wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać zawartość rondelka i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałek, odrywać kawałki ciasta, formując okrągłe bułeczki 6-8 szt. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 10 min. ( W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy).
Gotować na parze około 20 minut.

Sos pieczarkowy
1. Do kubka odmierzyć śmietanę i mąka, wymieszać widelcem, odstawić.
2. Pokroić cebule.
3. Olej rozgrzać w rondelku, dodać cebulę i dusić około 3 minut.
4. Dodać posiekane pieczarki, dusić jeszcze około 3 minut.
5. Dodać wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz. Gotować około 20 minut.
6. Do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką i natką pietruszki gotować jeszcze około 3 minut.

WSKAZÓWKI
~ Pieczarki muszą być świeże.
~ Do sosu można dodać 1 łyżkę cytryny.

WARIANTY
~ Kluski na parze świetnie smakują także na słodko np. sosem owocowym lub waniliowym.

pampuchy

One thought on “Kluski na parze w sosie pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *