Krem z cukinii

SKŁADNIKI:
– 50 g cebuli, przekrojone na pół
– 1 ząbek czosnku
– 500 g cukinii, pokrojonej na kawałki
– 500 g wody
– 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka soli
– 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
– 10 g masła
– 40 g serka kremowe np, mascarpone
PRZYGOTOWANIE W THERMOMIXie

1. Do naczynia Thermomix wkładamy przekrojoną na pół cebulę. Siekamy 5s/obr.5. Cebulę zgarniamy kopistą ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodajemy cukinią, wodę koncentrat bulionu, sól i pieprz, gotujemy 15min/100°C obr.1

3. Dodajemy masło i serek, miksujemy 1min./obr.4-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE

1. Cebulę kroimy w kostkę.

2. Dodajemy cukinią, wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz, gotujemy około 15-20 minut.

3. Dodajemy masło i serek, całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.

Doprawiamy do smaku podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Podajemy z grzankami lub prażonymi ziarnami np. słonecznika, dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *