Pączki bezglutenowe

Już jutro tłusty czwartek. Polecamy smaczne pączki dla osób nie tolerujących glutenu 😉

Składniki na 18 szt:

– 2 jajka

– 50 g cukru

– 1/4 laski wanilii (same ziarenka)

– 250 g białego sera

– 250 g mąki kukurydzianej

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– szczypta soli

– 1 łyżka spirytusu

– olej do smażenia

– cukier puder

Przygotowanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego Thermomix zakładamy motylek. Wbijamy jajka,wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Ubijamy jajka z cukrem czas 3min/obr.4. Wyciągamy motylek i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy czas 1 min/obr.4.

Masa powinna być jednolita, zwarta i nie lepiąca. Masę wyciągamy z naczynia i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie masa już nie powinna się nic lepić. Następnie formujemy małe pączki i wrzucamy na rozgrzany olej.

Pączki pieczemy na ciemnobrązowy kolor nie na dużym ogniu, żeby pączki zdążyły upiec się w środku.

Pączki posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi 18 szt.

Przygotowanie Tradycyjne:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Mikserem ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na jednolitą, zwartą masę. Masę wyciągamy z naczynia i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie masa już nie powinna się nic lepić. Następnie formujemy małe pączki i wrzucamy na rozgrzany olej.

Pączki pieczemy na ciemnobrązowy kolor nie na dużym ogniu, żeby pączki zdążyły upiec się w środku.

Pączki posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi 18 szt.

ŻYCZYMY SMACZNEGO CZWARTKU 😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *